h1

Iowa City op de bres voor homohuwelijk

16 november, 2008

Afgelopen zaterdag zijn door heel Amerika demonstraties gehouden tegen het aannemen van Proposition 8 in Californië. 52% van de stemmers zei op 4 november “Ja” op “Only marriage between a man and a woman is valid or recognized in California”. Hierdoor is het nu niet langer meer mogelijk voor mensen van hetzelfde geslacht met elkaar te trouwen, een recht dat inwoners van Californië overigens nog maar sinds dit voorjaar hadden.

Voor veel mensen gold dat na de enorme blijdschap na de winst van Obama voor het presidentschap, ze de dag erna een klap in het gezicht kregen toen bleek dat Prop 8 aangenomen was. Twee stappen vooruit, en weer één terug… Het moge duidelijk zijn dat ik het belachelijk vind dat het homo-huwelijk ter discussie staat. Waarom zou ik meer rechten hebben dan een ander, alleen maar omdat hij of zij homoseksueel is?! Ik hoop dat we er ooit op terug kijken als op de tijd dat vrouwen niet mochten stemmen, of dat Afro-Amerikanen niet naar dezelfde school mochten als blanke kinderen. Wat betreft Prop 8, ook wel Prop H8te genoemd: het wordt hoog tijd dat Amerika eens een duidelijkere scheiding gaat maken tussen staat en religie!

Veel ophef is er geweest over de reclamefilmpjes van de “Yes on 8” campagne. Hieronder een paar voorbeelden.

Ooooeh, enge homo’s… ouders, houd je kinderen binnen, voor je het weet wordt ook jouw kind een homoseksueeltje! 

Prop 8 was dan misschien alleen in Californië aan de orde, dit treft natuurlijk het hele land. Massachusetts en sinds zeer recent Connecticut, zijn nu de enige twee staten in Amerika waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen. Tienduizenden Amerikanen zijn zaterdag door het hele land de straat op gegaan om zich te uiten tegen deze aantasting van de burgerrechten van een groep mensen.

Ook in Iowa City was een bijeenkomst georganiseerd. Al mogen in de staat Iowa homoseksuelen nog niet met elkaar trouwen, er ligt een voorstel bij het Iowa Surpreme Court en het zou best wel eens goed uit kunnen gaan pakken. (Overigens zijn er twee mannen wél met elkaar getrouwd in Iowa, zie http://en.wikipedia.org/wiki/Iowa_Gay_Marriage). Iowa City heeft een behoorlijk zichtbare “gay community” en is dan ook behoorlijk homo-vriendelijk. En kijk eens wat ik in mijn favoriete kaartenwinkel tussen de huwelijkskaartjes zag staan: 

 (Klik op de foto voor een uitvergroting. De foto opent in een nieuw scherm)

postcards-for-gay-marriage

Er kwamen zo’n kleine honderd mensen af op de demonstratie, die eigenlijk meer een soort “Love Rally” was. Het was een bont gezelschap van “gays”, “straights”, ouders, kinderen, lokalo’s, buitenlanders, jong en oud. Men had zich thuis lekker uitgeleefd met het maken van protestborden en het bedenken van leuzen.

prop-8-rally-iowa-city-1 prop-8-rally-iowa-city-2 prop-8-rally-iowa-city-3 prop-8-rally-iowa-city-4 prop-8-rally-iowa-city-5

Veel mensen kwamen naar voren om hun verhaal te vertellen. Als je de verhalen hoort, over het onrecht waar mensen tegenaan lopen en wat dat voor hun leven betekent, is het niet zo gek dat er zaterdag behoorlijk wat tranen zijn gelaten. Er was een ongeneeslijk zieke vrouw (inclusief slangen uit haar neus en met een zuurstoffles bij de hand) met haar vriendin en twee kinderen die bang was over wat er met haar kinderen zou gebeuren als zij sterft. Er was een oudere heer die al bijna twintig jaar een partner in Zuid-Afrika heeft, maar die niet met elkaar oud kunnen worden in Amerika, omdat zijn vriend hier niet wordt toegelaten. Ook was er een meisje die spontaan uit de kast kwam, waarop luid gejuicht werd in het publiek.
Dit meisje, met een vriendin die rabbijn is in Californië, zong een paar erg mooie liedjes over slavernij: 

prop-8-rally-iowa-city-6

Dit stel vertelde over hun worsteling, omdat ze niet alleen beide op vrouwen vallen, maar ook omdat één van hen is geboren als man (nee, ik ga niet zeggen wie van de twee!). Gelukkig waren ze net op tijd en zijn ze in juli in Californië getrouwd.

prop-8-rally-iowa-city-7

Deze twee mannen zijn een paar jaar geleden getrouwd in Massachusetts en duidelijk dolgelukkig met elkaar. Ze kwamen hand in hand naar voren rennen, maakten een paar dansbewegingen en na een optimistische speech namen ze, kus-handjes gevend, afscheid.

prop-8-rally-iowa-city-8 prop-8-rally-iowa-city-9 prop-8-rally-iowa-city-10 prop-8-rally-iowa-city-11 prop-8-rally-iowa-city-12 prop-8-rally-iowa-city-13

Om na dit serieuze onderwerp toch nog op een niet serieuze manier af te sluiten: hieronder een grappig filmpje van The Onion (een satirische online krant) over werkloze Obama-supporters.

De volgende keer in deze blog:
Keuzes, keuzes, keuzes…

Wil je een email ontvangen als ik een nieuw bericht heb geplaatst?
Klik dan hier:
Subscribe to Suzanne’s FotoBlog by Email
(Vergeet niet om de email service te activeren nadat je je hebt ingeschreven! Dit doe je door op de link in het mailtje van confirmations@emailenfuego.com te klikken)

Plaats een reactie